Logo Centrum Informacji Turystycznej w Kalisz
Facebook - Centrum Informacji Turystycznej w KaliszuTwitter - Centrum Informacji Turystycznej w KaliszuYoutube - Centrum Informacji Turystycznej w KaliszuFoursquare - Centrum Informacji Turystycznej w Kaliszu
Flaga - język polskiFlaga język angielskiFlaga język niemiecki
Aktualności
Informacje praktyczne
Atrakcje turystyczne
Multimedia
Kontakt
Start / Aktualności » II edycja konkursu „Spiżarnia Kaliska" rozstrzygnięta
Aktualności
2012-12-08 / II edycja konkursu „Spiżarnia Kaliska" rozstrzygnięta
W piątek 7 grudnia w Centrum Informacji Turystycznej nastąpiło podsumowanie konkursu połączone z degustacją dostarczonych przetworów.
Spiżarnia Kaliska" to konkurs zorganizowany wspólnie przez Agencję Promocji Miasta - właściciela portalu www.kulinarnykalisz.pl oraz Miasto Kalisz.

Na konkurs zgłoszone zostały 32 przetwory i nalewki. Jury wybrało zwycięzców w trzech kategoriach: przetwory z warzyw, przetwory z owoców oraz nalewki.

Nagrody dla wszystkich uczestników konkursu wręczała Pani Iwona Duda p.o. Dyrektora Kancelarii Prezydenta Miasta Kalisza.

Wyniki konkursu prezentują się następująco:

Przetwory z warzyw - Marta Różalska - Pikle z ogórków i Ogóreczki do wódeczki

Przetwory z owoców - Maria Garbiec - Zybura - Jabłka z ciemnymi winogronami

Nalewki - Maja Pawlak z Zielnego Dworu - Nalewka z aronii

Nagrodami za pierwsze miejsca były m.in. torba na laptop, zegar, wyroby ze srebra cukiernice, sosjerki, album z Kalisza oraz gadżety z Kalisza, które ufundowało Miasto Kalisz - Biuro ds. Promocji i Współpracy Międzynarodowej.
Nagrodami za drugie miejsca były kosmetyki oraz zaproszenie o wartości 50 zł do wykorzystania w YASUMI ufundowane przez Instytut Zdrowia i Urody YASUMI w Kaliszu.
Wszystkie osoby biorące udział w konkursie dostały gadżety ufundowane przez Miasto Kalisz - Biuro ds. Promocji i Współpracy Międzynarodowej oraz kosmetyki z Instytutu Zdrowia i Urody YASUMI w Kaliszu

Wszystkie osoby, które przyszły na podsumowanie konkursu mogły spróbować nalewek ze śliwek, wiśni, czy malin, słodkie przetworów z jagód, moreli i jabłek oraz przetworów z warzyw - w tym ogórków w curry, ogórków z selerem czy papryki marynowanej.

 

Patronat medialny nad przedsięwzięciem objął portal Calisia.pl.

 

Poniżej przedstawiamy zwycięskie przepisy.

Pikle z ogórków

 Marta Różalska

 

Zalewa

1 l wody

1,5 łyżki soli

1 szklanka octu

2 szklanki cukru

3 płaskie łyżeczki curry

 

Do każdego słoika:

gałązka kopru

ząbek czosnku

chrzan

plaster cebuli

liść laurowy

ziele angielskie

gorczyca (szczypta)

 

Sposób przygotowania

Ogórki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na cztery części i poukładać w słoikach. Do każdego słika dołożyć zioła.

Z podanych składników zagotować zalewę. Zalewę nalewać gorącą do słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować pod przykryciem 10 minut od zagotowania.

 

 Sałatka ogórkowa z selerem

 Halina Kaszuba

 

Składniki:

4 kg ogórków z skórką - kroimy w słupki

1/2 kg cebuli kroimy w piórka

3 czerwone papryki kroimy w paski

3 selery ścieramy na tarce na grubych oczkach.

 

Następnie: W 3 szklankach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli i zalać warzywa na 3 godziny. Potem odsączyć i ułożyć w słoikach

 

Zalewa

3 szklanki wody

3 i 1/2 szklanki cukru

2 szklanki octu

trochę pieprzu

liść laurowy

ziele angielskie

 

Zagotować i ostudzić zalewę. Zalać warzywa ułożone w słoikach.

Pasteryzować 10 minut.

 

 Dżem z jabłek i ciemnych winogron

 Maria Garbiec - Zybura


1 kg jabłek

1 kg ciemnych winogron

2 żelfixy
cukier ok. 0,5 kg

Jabłka obieramy, dzielimy na cząstki i rozgotowujemy w garnku.

Winogrona obieramy z gałązek, myjemy i rozgotowujemy w garnku.

Przecieramy przez sito, aby oddzielić pestki i skórki.

Owoce łączymy, dodajemy żelfix, potem cukier, zagotowujemy i gorący dżem kładziemy do wymytych i wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem, zostawiając do wystygnięcia.

  

Dżem dyniowo - jabłkowy

 Monika Janik


1,5 kg obranej, wydrążonej i pokrojonej w drobną kostkę dyni
1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
cukier wg uznania - w zależności czy ktoś lubi bardzo słodkie czy mniej słodkie - większa ilość cukru pomaga w lepszym przechowaniu dżemu
1 łyżeczka cynamonu
kilka goździków


Dynię, cynamon i goździki wrzucić do garnka, gotować aż dynia trochę zmięknie cały czas mieszając. Dodać cukier oraz jabłka. Chwilę gotować aż jabłka zmiękną.
Gorący dżem przekładamy do słoiczków, jednocześnie wyjmując goździki. Dżem pasteryzujemy 10 minut.

   

Nalewka z owoców czeremchy „Czeremchówka"

 Bożena Wlaźlak


Do butelki 0,5 litrowej wsypać umyte i osuszone owoce czeremchy do 3/4 jej wysokości. Wsypać 60 -80 g cukru i zalać 40% wódką.

Po 2 miesiącach przefiltrować i przelać do czystej butelki. Nalewka dojrzewa 5-6 miesięcy.

 

Grafika kalendarz imprez
Banner, Szlak Piastowski
Linki