Logo Centrum Informacji Turystycznej w Kalisz
Facebook - Centrum Informacji Turystycznej w KaliszuTwitter - Centrum Informacji Turystycznej w KaliszuYoutube - Centrum Informacji Turystycznej w KaliszuFoursquare - Centrum Informacji Turystycznej w Kaliszu
Flaga - język polskiFlaga język angielskiFlaga język niemiecki
Aktualności
Informacje praktyczne
Atrakcje turystyczne
Multimedia
Kontakt
Start / Aktualności » Podsumowanie Konkursu pt. Spiżarnia Kaliska
Aktualności
2011-11-15 / Podsumowanie Konkursu pt. Spiżarnia Kaliska
W poniedziałek 14 listopada br. w Centrum Informacji Turystycznej odbyło się uroczyste podsumowanie i wręczenie nagród w konkursie „Spiżarnia Kaliska”.

 

W poniedziałek 14 listopada br. w Centrum Informacji Turystycznej odbyło się uroczyste podsumowanie i wręczenie nagród w konkursie „Spiżarnia Kaliska".

Spiżarnia Kaliska" to konkurs zorganizowany wspólnie przez Agencję Promocji Miasta - właściciela portalu www.kulinarnykalisz.pl oraz Miasto Kalisz. Nagrody dla uczestników konkursu ufundowali: Biuro ds. Promocji i Współpracy Międzynarodowej, Salon Zdrowia i Urody "Yasumi", Firma PAWO oraz Tomasz Chlebba. Na konkurs wpłynęło wiele przepisów na przetwory z warzyw, owoców a także na nalewki. Jury, w którego w skład weszli: przedstawiciel Biura ds. Promocji i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miejskiego w Kaliszu - Agata Wierzejska - Holewska, przedstawiciel jednego z sponsorów firmy Pawo - Wiesława Ferenc, przedstawiciel mediów - Anna Miklas - Pęcherz oraz Tomasz Chlebba - przedstawiciel Agencji Promocji Miasta, wybrało zwycięzców w trzech kategoriach: przetwory z warzyw, przetwory z owoców oraz nalewki.


Wyniki konkursu prezentują się następująco:

Przetwory z warzyw
1. Pikle - Edyta Kasprzak oraz Buraczki z papryką - Gustaw Elbl
2. Cebulki  w zalewie - Gustaw Elbl
3. Ogórki z chili - Monika Fabjanowska


Przetwory z owoców

1. Dżem z jabłek z malinami - Maria Zybura
2. Miód z kwiatów mleczu - Monika Fabjanowska
3. Konfitura aroniowo - śliwkowa - Bożena Wlaźlak

 

Nalewki
1. Nalewka z mięty - Monika Fabjanowska
2. Nalewka z wiśni - Monika Fabjanowska
3. Wino z borówki amerykańskiej - Bożena Wlaźlak

Poniżej prezentujemy zwycięskie przepisy

Pikle - Edyta Kasprzak

Ogórki pokrojone w słupki

Zalewa

1 szklanka octu 10%

3 szklanki wody

1 i 1/4 szklanki cukru

1 i 1/4 płaska łyżka soli

5 łyżek stołowej musztardy francuskiej

Składniki zagotować, ostudzić, Zalać ułożone w słoikach pokrojone ogórki

Słoiki od zagotowania - gotować 4 minuty.

 

Buraczki z papryką - Gustaw Elbl

7 kg buraków czerwonych

1 kg czerwonej papryki

1 kg cebuli

0,5 l octu winnego (czerwonego)

0,5 l oleju

1,5 szklanki cukru

2 łyżki stołowe soli

 

Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce ( duże oczka)

wydrążoną paprykę i obraną cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa (mielić razem).

Do zmielonej papryki i cebuli dodać olej, ocet, sól, cukier i gotować przez 10 minut.

Następnie połączyć z buraczkami i zagotować.

Włożyć do słoików i pasteryzować.

 

Dżem z jabłek z malinami - Maria Zybura

1 kg jabłek antonówek lub innych kwaskowatych

1 kg malin

Cukier około 30-50 dag (lub więcej wg uznania)

żelfix 2 torebki

słoiki twist o poj. 250-300 ml - wymyte i wyparzone wrzątkiem

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cząstki.

Do garnka wkładamy jabłka, dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy często mieszając aż jabłka się rozgotują. Maliny dusimy w oddzielny,m garnku. Owoce trochę studzimy, łączymy w jednym garnku dodając żelfix ( w proporcji zgodnie z przepisem na opakowaniu) oraz cukier i gotujemy 3 minuty mieszając.

Gorący dżem kładziemy do słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Słoiki są dobrze zamknięte gdy wieczko jest lekko wklęśnięte.

 

Nalewka z mięty - Monika Fabjanowska

pęczek świeżych liści mięty pieprzowej

0,5 l spirytusu

0,75 l wody

30 dag cukru

Liście opłukać, oberwać z gałązek, włożyć do słoika, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni w ciemne miejsce. Z wody i cukru ugotować syrop. Zlać płyn z liści mięty i przecedzić ( przefiltrować). Nalewka nie wymaga leżakowania.

 

 

 

Grafika kalendarz imprez
Banner, Szlak Piastowski
Linki